Polski producent liofilizatów
Lyofood dostarcza na rynek szerokie menu żywności liofilizowanej od lat 1990. Żywność tego typu jest powszechna w świecie trekkingu i innych aktywności terenowych, przede wszystkim za sprawą wyjątkowo niskiej masy i małych gabarytów. Z tych samych powodów stanowi też alternatywę dla standardowych racji żywnościowych, zajmując mniej miejsca w plecaku żołnierza.
Woreczek strunowy z daniem głównym zajmuje w plecaku minimalną ilość miejsca, zajmując niewiele więcej niż mały organizer czy skórzane rękawice / Zdjęcie: Michał Ihnatów, MILMAG
Kolejnym atutem, który wedle producenta wyróżniać ma jego produkty, to w pełni naturalny skład i starannie dobierane składniki. Na chwilę obecną, w jego katalogu znajdują się:
- dania główne,
- zupy,
- śniadania,
- desery i owoce,
- napoje do regeneracji.
Wymienione elementy diety dostępne są również w pakietach zapewniających pełnowartościowe wyżywienie na 10 lub 14 dni.
Zestawy awaryjne 10 i 14 dniowe dostępne są w wersjach mięsnych i bezmięsnych / Zdjęcie: Lyofood
Targi POLSECURE 2024 były okazją dla Lyofood na zaprezentowanie swoich produktów przedstawicielom różnych służb mundurowych. Małe gabaryty w połączeniu z długim terminem ważności tworzą z żywności liofilizowanej propozycję na kilkudniowe działanie w terenie lub też sytuacje kryzysowe.
Więcej informacji na stronie producenta.