W czwartek, 11 stycznia, wchodząca w skład Polskiej Grupy Zbrojeniowej (PGZ), spółka Zurad z Ostrowi Mazowieckiej, wraz ze spółką Stalgast, zainaugurowała pierwsze dostawy do Wojska Polskiego z cyklem szkoleń z obsługi nowoczesnych Kontenerowych Kuchni Polowych KKP-200. Pierwsze warsztaty odbyły się z powodzeniem w 9. Olsztyńskim Batalionie Dowodzenia, stanowiąc kamień milowy w dostarczaniu innowacyjnych rozwiązań kulinarnej mobilności.
Zdjęcia: st. kpr. Piotr Szafrański, 16 Dywizja Zmechanizowana
Koncepcja KKP-200 nowej generacji to mobilna kuchnia o wysokim stopniu specjalizacji, w której każdy element wyposażenia jest precyzyjnie rozmieszczony zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi, normami bezpieczeństwa i ergonomią pracy. Kontener jest dostosowany do żywienia zgodnie z obowiązującymi przepisami o działalności służby żywnościowej DU-4.21.1(B) z wykorzystaniem posiłków:
- gotowanych, przygotowywanych z produktów świeżych,
- gotowanych, przygotowywanych z produktów konserwowych,
- przygotowanych z grupowych racji żywnościowych (szczególnie rekomendowana, nawet do 800 osób),
- wydawanych w postaci suchego prowiantu.
Innowacyjne wyposażenie kuchni, włączając w to rozmiary urządzeń technologicznych, umożliwia automatyczne podgrzewanie konserw warzywno-mięsnych, warzywnych, bezmięsnych, dodatków węglowodanowych oraz zup, zgodnych ze standardami GN. Kontener zapewnia wydanie jednorazowo nawet do 800 posiłków, a jego konfiguracja może być rozbudowywana o kolejne moduły o dedykowanych funkcjonalnościach. Standardowy czas rozłożenia zestawu KKP i osiągnięcia gotowości do pracy wynosi średnio do 1 godziny.
Najnowszą funkcją, cieszącą się szczególnym zainteresowaniem przyszłych użytkowników, jest zastosowanie pieca konwekcyjno-parowego. Ten innowacyjny element umożliwia obsługę nawet przez niewykwalifikowany personel, posiada bazę gotowych przepisów kulinarnych dostępnych z poziomu ekranu dotykowego wraz z możliwością bieżącej aktualizacji. Piec posiada również ciekawą funkcję samooczyszczania, podnosząc tym samym standardy efektywności i higieny w obszarze przygotowywania posiłków.
Informacja prasowa
Galeria zdjęć: